Dzienny Dom Pobytu "Zakątek Seniora"

ul. Wyzwolenia 31, 05 - 140 Serock, tel. 22 782 68 43

Czy wiecie, że realizacja zdrowego stylu życia, w tym model żywienia opierający się o dietę Mind and Dash może opóźnić postęp choroby Alzheimera?

My to wiemy. Dlatego dbamy o Naszych Seniorów również żywieniowo, nad czym czuwa nasz dietetyk mgr inż. Małgorzata Piszewska-Gadkowska.

Przybliżymy Wam po krótce o co chodzi w tej diecie Mind and Dash.

Zacznijmy od tego co to jest dieta MIND and Dash, z języka angilelskiego “Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”, czyli Interwencja Łącząca Dietę Śródziemnomorską i DASH w Celu Opóźnienia Zmian Neurodegeneracyjnych.

Twórcy diety MIND wyróżnili 15 składników, spośród których 10 należy do produktów zalecanych (brain healthy), a 5 do niezalecanych (unhealthy).

Produkty zalecane:

  • warzywa zielonoliściaste
  • inne warzywa (szczególnie kolorowe)
  • orzechy
  • owoce jagodowe
  • nasiona roślin strączkowych
  • produkty pełnoziarniste
  • ryby
  • drób
  • oliwa z oliwek
  • wino

Produkty niezalecane:

  • czerwone mięso
  • masło i margaryna
  • ser żółty
  • ciasta i słodycze
  • produkty smażone i typu fast food

Obiecujące informacje dotyczące zastosowanie tego modelu żywienia w przypadku chorych na Alzheimera potwierdziły dwa badania przeprowadzone w Rush University Medical Center z Chicago i Harvard School of Public Health z Bostonu.

W pierwszym badaniu obserwowano grupę 960 uczestników projektu Rush Memory and Aging Project. Wszystkie osoby zakwalifikowane do programu wypełniały kwestionariusz częstości spożycia danych produktów oraz przeszły szczegółową ocenę funkcji poznawczych. Średni wiek badanych wynosił 81,4 roku, a czas obserwacji 4,7 roku. Po tym okresie stwierdzono, że wyższy indeks diety MIND wiązał się z wolniejszym pogarszaniem się funkcji poznawczych w czasie obserwacji.

Cel drugiego badania stanowiło porównanie efektywności diety śródziemnomorskiej, diety DASH i diety MIND w redukcji częstotliwości występowania choroby Alzheimera. Badaniem objęto 923 uczestników w wieku 58–98 lat, a średni czas obserwacji wynosił 4,5 roku. Uczestników regularnie oceniano pod kątem rozpoznania choroby Alzheimera. Okazało się, że najbardziej zaangażowane osoby miały o 53% mniejsze ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera niż te najmniej zdyscyplinowane. Jednak najciekawsze było odkrycie, że nawet umiarkowanie przykładające się osoby obniżyły ryzyko zachorowania aż o 35%.

Zmiana nawyków żywieniowych u osób starszych może być niełatwym zadaniem.

Trzymajcie mocno za nas kciuki!

 


certyfikat


< Wstecz