ŻŁOBEK "WESOŁY ZAKĄTEK"

ul. Wyzwolenia 31, 05 - 140 Serock, tel. 22 782 68 43

 

Jadłospis 23.01.2023 - 27.01.2023
(kliknij aby powiększyć)

jadłospis


 

Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

Lista alergenów wg Rozporządenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. mięso i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np.: kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi,orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz nat, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że wystepuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim przypadku należy dostarczyć do żłobka stosowne zaswiadczenie o alergii występującej u dziecka.

Oferujemy cztery posiłki dziennie:

  1. śniadanie
  2. II śniadanie
  3. obiad (zupa, II danie)
  4. podwieczorek

Jadłospisy układane są zgonie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia. Kuchnia nadzorowana jest przez Sanepid.

Jadłospis zaplanowany jest na cały tydzień i dostępny dla rodziców na tablicy informacyjnej oraz na powyższej stronie internetowej naszego żłobka. Nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoików, mieso konserwowane.

Sami robimy gołąbki, naleśniki, kluski leniwe, racuchy itp.. Podajemy prawdziwe masło, naturalne jogurty i soki.

Zwracamy uwagę, aby produkty nie były chemicznie konserwowane.

Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią, muszą jednak być urozmaicowe i dobrze zbilansowane pod względem zapotrzebowania dziecka na składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne.

 


< Wstecz