Jadłospis 24.03.2025 - 28.03.2025
(kliknij aby powiększyć)
Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
Lista alergenów wg Rozporządenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- mięso i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np.: kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi,orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz nat, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że wystepuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim przypadku należy dostarczyć do żłobka stosowne zaswiadczenie o alergii występującej u dziecka.
Oferujemy cztery posiłki dziennie:
- śniadanie
- II śniadanie
- obiad (zupa, II danie)
- podwieczorek
Jadłospisy układane są zgonie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia. Kuchnia nadzorowana jest przez Sanepid.
Jadłospis zaplanowany jest na cały tydzień i dostępny dla rodziców na tablicy informacyjnej oraz na powyższej stronie internetowej naszego żłobka. Nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoików, mieso konserwowane.
Sami robimy gołąbki, naleśniki, kluski leniwe, racuchy itp.. Podajemy prawdziwe masło, naturalne jogurty i soki.
Zwracamy uwagę, aby produkty nie były chemicznie konserwowane.
Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią, muszą jednak być urozmaicowe i dobrze zbilansowane pod względem zapotrzebowania dziecka na składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne.
< Wstecz