ŻŁOBEK "WESOŁY ZAKĄTEK"

ul. Wyzwolenia 31, 05 - 140 Serock, tel. 22 782 68 43


Jadłospis 6.05.2019-10.05.2019

Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek
 Śniadanie  Śniadanie  Śniadanie  Śniadanie  Śniadanie

Płatki jęczmienne na mleku

Ser żółty

Pomidor b/s

Masło / Pieczywo mieszane

Herbatka owocowa b/c

Płatki kukurydziane na mleku

Wędlina drobiowa

Ogórek

Masło / Pieczywo mieszane

Herbatka z cytryną b/c

Płatki ryżowe na mleku

Filet z indyka pieczony

Rzodkiewka

Masło / Pieczywo mieszane

Herbatka owocowa b/c

Lane kluski na mleku

Pasta z jaj i awokado

Papryka kolorowa

Masło / Pieczywo mieszane

Herbata zielona b/c

Płatki owsiane na mleku

Twarożek ze szczypiorkiem

Rzodkiewka

Masło / Pieczywo mieszane

Herbata miętowa b/c

 II śnaiadanie  II śniadanie  II śniadanie  II śniadanie  II śniadanie

Winogrona / gruszka

Jasłko / banan

Jabłko / śliwka

Kiwi / gruszka

Melon / jabłko

 Obiad  Obiad  Obiad  Obiad  Obiad

Zupa zacierkowa

Gulasz drobiowy

Sos potrawkowy

Marchewka z groszkiem

Ryż ciemny

Mizeria z jogurtem

Kompot wieloowocowy

Zupa jarzynowa

Kuleczki z indyka

Sos pomidorowy

Szpinak duszony z masłem

Kasza kuskus

Surówka z warzyw mieszanych

Kompot jabłkowy

Zupa pomidorowa z makaronem

Kotlet kalafiorowo-
jajeczny

Ziemniaki

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem winogronowym

Kompot wieloowocowy

Zupa wiedeńska (z kaszą manną)

Pulpety cielęce

Lekki sos chrzanowy

Kasza jęczmienna

Brokuł gotowany

Surówka z marchwi i jabłka

Kompot śliwkowy

Zupa szpinakowa z jajkiem

Kotlet pieczony z łososia w jarzynach

Ziemniaki

Surówka z sałaty lodowej z pomidorami i oliwą z oliwek

Kompot wieloowocowy

 Podwieczorek  Podwieczorek  Podwieczorek  Podwieczorek  Podwieczorek

Chałka z twarożkiem waniliowym

Herbatka owocowa b/c

Kasza jaglana z owocami

Bułeczka z masłem

Herbatka z cytryną b/c

Babka piaskowa

Herbatka miętowa b/c

Jabłkowe placuszki owsiano - kukurydziane

Herbata z cytryną b/c

Kanapki z wędliną drobiową

Pomidor b/s

Herbata zielona b/c

alergeny:
1,3,5,7,9,10
alergeny:
1,3,4,5,7,9,10
alergeny:
1,3,5,7,9,10
alergeny:
1,3,5,7,9,10
alergeny:
1,3,5,7,9,10

 Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

Jadłospis dla diety bezmlecznej 6.05.2019-10.05.2019

Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek
 Śniadanie  Śniadanie  Śniadanie  Śniadanie  Śniadanie

Kaszka bezmleczna

Wędlina

Pomidor b/s

Masło/Pieczywo mieszane

Herbatka owocowa b/c

Kleik z kaszki kukurydzianej

Wędlina drobiowa

Ogórek

Masło/Pieczywo mieszane

Herbatka z cytryną b/c

Płatki ryżowe na wodzie

Pieczony filet z indyka

Rzodkiewka

Masło/Pieczywo mieszane

Herbatka owocowa b/c

Kleik z kaszki manny

Pasta z jaj i avokado

Papryka kolorowa

Masło/Pieczywo mieszane

Herbata zielona b/c

Płatki owsiane na wodzie

Twarożek ze szczypiorkiem

Rzodkiewka

Masło/Pieczywo mieszane

Herbata miętowa b/c

 II śnaiadanie  II śniadanie  II śniadanie  II śniadanie  II śniadanie

Winogrona / gruszka

 

Jabłko / banan

Jabłko / śliwka

Kiwi / gruszka Melon / jabłko
 Obiad  Obiad  Obiad  Obiad  Obiad

Zupa zacierkowa

Gulasz drobiowy

Sos potrawkowy

Marchewka z groszkiem

Ryż ciemny

Mizeria z jogurtem

Kompot wieloowocowy

Zupa jarzynowa

Kuleczki z indyka

Sos pomidorowy

Szpinak duszony z masłem

Kasza kuskus

Surówka z warzyw mieszanych

Kompot jabłkowy

Zupa pomidorowa z makaronem

Kotlet kalafiorowo-jajeczny

Ziemniaki Surówka z kapusty pekińskiej z olejem winogronowym

Kompot wieloowocowy

Zupa wiedeńska (z kaszą manną)

Pilpety cielęce

Lekki sos chrzanowy

Kasza jęczmienna

Brokuł gotowany

Surówka z marchwi i jabłka

Kompot śliwkowyy

Zupa szpinakowa z jajkiem

Kotlet pieczony z łososia w jarzynach

Ziemniaki

Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i oliwą z oliwek

Kompot wieloowocowy

 Podwieczorek  Podwieczorek  Podwieczorek  Podwieczorek  Podwieczorek

Bułeczka z wędliną

Ogórek

Herbatka owocowa b/c

Kasza jaglana z owocami

Bułeczka z masłem

Herbatka z cytryną b/c

Babka piaskowa

Herbata miętowa b/c

Jabłkowe placuszki owsiano-kukurydziane na wodzie

Herbata z cytryną b/c

Kanapki z wędlina drobiową

Pomidor b/s

Herbata zielona b/c

alergeny:
1,3,5,7,9,10

alergeny:
1,3,4,5,7,9,10
alergeny:
1,3,5,7,9,10
alergeny:
1,3,5,7,9,10
alergeny:
1,3,4,5,7,9,10

 Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

Lista alergenów wg Rozporządenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. mięso i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np.: kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi,orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz nat, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że wystepuje wyraźne wskazanie lekarza. W takim przypadku należy dostarczyć do żłobka stosowne zaswiadczenie o alergii występującej u dziecka.

Oferujemy cztery posiłki dziennie:

  1. śniadanie
  2. II śniadanie
  3. obiad (zupa, II danie)
  4. podwieczorek

Jadłospisy układane są zgonie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia. Kuchnia nadzorowana jest przez Sanepid.

Jadłospis zaplanowany jest na cały tydzień i dostępny dla rodziców na tablicy informacyjnej oraz na powyższej stronie internetowej naszego żłobka. Nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoików, mieso konserwowane.

Sami robimy gołąbki, naleśniki, kluski leniwe, racuchy itp.. Podajemy prawdziwe masło, naturalne jogurty i soki.

Zwracamy uwagę, aby produkty nie były chemicznie konserwowane.

Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią, muszą jednak być urozmaicowe i dobrze zbilansowane pod względem zapotrzebowania dziecka na składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne.

 


< WSTECZ      

Joomla Social Extensions